Hugo Lloris

Vroege carrièreEdit

Lloris begon op zesjarige leeftijd met voetballen in het CEDAC (Centre de Diffusion et d’Action Culturelle), een plaatselijk cultureel centrum in de buurt van Cimiez, Nice. Het centrum bood een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder voetbal. Lloris speelde verschillende posities in het centrum, zoals in de aanval, alvorens over te schakelen naar de positie van doelman nadat de coaches hadden opgemerkt dat hij over indrukwekkende keeperskwaliteiten beschikte, zoals balbehandeling en vangvaardigheden. Lloris blonk uit op deze positie en trok de aandacht van voormalig OGC Nice doelman en Frans international Dominique Baratelli, die de speler aanraadde bij zijn voormalige club te gaan spelen. Op tienjarige leeftijd sloot Lloris zich aan bij de jeugdacademie van Nice. Hij bracht verschillende jaren door in de jeugdacademie van de club en was de eerste doelman van het team van de club onder-17 dat de 2003-04 editie van de Championnat Nationaux des 18 ans won, een landelijke competitie voor spelers onder de 18 jaar.

NiceEdit

Lloris in 2005 bij Nice

Na het succes met het team van de club onder 18 jaar, werd Lloris gepromoveerd naar het reserveteam van de club in de Championnat de France amateur, het vierde niveau van het Franse voetbal, voor het seizoen 2004-2005. Hij wisselde de plaats van eerste doelman af met Hilaire Munoz en kwam in 12 wedstrijden in actie. Voor het seizoen 2005-2006 werd Lloris gepromoveerd naar het eerste elftal en kreeg hij het shirt met nummer 1 toegewezen. Hij werd door manager Frédéric Antonetti aangewezen als de doelman van het team voor de Coupe de la Ligue-campagne van de club vóór fan-favoriet (en mede-inwoner van Nice) Damien Gregorini, op wie meer werd vertrouwd in de competitiewedstrijden. Lloris maakte zijn professionele debuut op 25 oktober 2005, op 18-jarige leeftijd, met een clean sheet in Nice’s 2-0 Coupe de la Ligue overwinning op Châteauroux. In de daaropvolgende speelronde tegen Sedan, hield hij opnieuw de nul en hielp Nice de favorieten Bordeaux en Derby de la Côte d’Azur rivalen Monaco te verslaan in respectievelijk de kwartfinales en halve finales, wat betekende dat de club voor de allereerste keer de Coupe de la Ligue finale bereikte. In de finale speelde Lloris de hele wedstrijd in de 2-1 nederlaag tegen Nancy.

Lloris maakte zijn competitiedebuut op 18 maart 2006 tegen Nancy, waar hij de nul scoorde in een 1-0 overwinning. Hij maakte nog vier competitieoptredens dat seizoen. Het seizoen daarop kreeg Lloris een vaste basisplaats voor Gregorini, die de club later verliet voor Nancy. Lloris verscheen in alle competitiewedstrijden, op één na, en liet 13 keer een nul noteren. Nice eindigde op de 16e plaats. Ondanks het teleurstellende resultaat was de club het vijfde beste verdedigingsteam in de competitie, met Lloris die slechts 36 doelpunten tegen kreeg. Alleen veteranen Grégory Coupet, Cédric Carrasso en Ulrich Ramé kregen minder tegen. In het begin van het seizoen 2007-08 kampte Lloris met een terugkerende gewrichtsblessure in zijn linkerknie, waardoor hij in september drie weken moest missen. Hij keerde terug in het team op 6 oktober 2007 in een competitiewedstrijd tegen Le Mans, maar werd na 71 minuten gewisseld nadat de blessure weer was opgelopen. Lloris miste nog eens zes weken voordat hij op 24 november terugkeerde in de 2-1 overwinning van het team op Paris Saint-Germain. De rest van het seizoen speelde hij constant voor het team en Nice eindigde op de 8e plaats, de beste plaats in de competitie sinds de club 6e werd in het seizoen 1988-89. Lloris kreeg slechts 24 doelpunten tegen in zijn 30 optredens en liet 13 keer een nul noteren. Hij droeg bij aan een verdediging die slechts 30 doelpunten tegen kreeg tijdens het seizoen, gelijk voor de competitie-beste. Lloris’ inspanningen dat seizoen leidden ertoe dat hij werd benaderd door verschillende grote Europese clubs met de hoop hem te contracteren voor de toekomst.

LyonEdit

Na opnieuw een solide seizoen met Nice, ontstonden speculaties over waar Lloris het volgende seizoen zou gaan spelen. Hij werd vooral gelinkt aan de Franse club Lyon, die hem de vertrekkende Grégory Coupet wilde laten vervangen, Milan, die hem de Braziliaan Dida wilde laten vervangen, en Tottenham Hotspur, die Lloris wilde als vervanger van Paul Robinson. Nadat hij naar verluidt tot een persoonlijk akkoord was gekomen met Milan, heeft Lloris de Italiaanse club afgewezen voor de zevenvoudige Ligue 1 kampioen Lyon. Milan vice-president Adriano Galliani verklaarde later dat er een akkoord was bereikt en dat Lloris “praktisch van ons” was, maar de deal stuitte op een struikelblok toen Milan doelman Christian Abbiati een overstap naar Palermo weigerde. Lloris legde zijn beslissing uit door te verwijzen naar de Europese ambities van Lyon, meer speeltijd bij Lyon en het feit dat hij in Milaan niet de garantie had dat hij de eerste doelman zou zijn. De transfersom werd aanvankelijk niet bekendgemaakt, maar bleek later 8,5 miljoen euro te bedragen. Hij kreeg prompt het nummer 1 shirt en ook de startende doelman positie.

seizoen 2008-09Edit

Lloris maakte zijn clubdebuut in de openings competitiewedstrijd van het seizoen 2008-09 op 10 augustus 2008 tegen Toulouse. Lyon won de wedstrijd met 3-0, wat de doelman zijn eerste clean sheet opleverde in zijn carrière bij de club. In de daaropvolgende drie wedstrijden, behaalde Lloris clean sheets tegen Lorient en regionale rivalen Grenoble en Saint-Étienne. Ondanks het feit dat Lyon voor het eerst in zeven jaar de titel misliep, eindigde hij de campagne met slechts 27 tegendoelpunten in de competitie en 16 clean sheets; beide waren de op een na beste van Cédric Carrasso. Lloris werd vervolgens uitgeroepen tot de beste doelman van de competitie en werd ook opgenomen in het Elftal van het Jaar.

Seizoen 2009-10Edit

Lloris signeert in 2010

In het seizoen 2009-10 bleef Lloris de eerste doelman van de club en opende hij de nieuwe campagne met vier doelpunten in de eerste acht wedstrijden van de club. Voor zijn prestaties in september werd hij uitgeroepen tot UNFP Speler van de Maand, de eerste doelman sinds Steve Mandanda in augustus 2008 die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Lloris oogstte lof in de media voor zijn optreden tegen Liverpool in de UEFA Champions League. In de eerste wedstrijd, op Anfield, verrichtte Lloris vier reddingen en hield hij Liverpool op slechts één doelpunt. Lyon won de wedstrijd met 2-1. In de tweede wedstrijd, in het Stade Gerland, stopte hij in de eerste helft schoten van Fernando Torres, Dirk Kuyt en Andriy Voronin en halverwege de tweede helft de Braziliaan Lucas met een reflex. Hoewel Lyon laat op achterstand kwam, trok het team de wedstrijd met 1-1 gelijk door een doelpunt van Lisandro López in blessuretijd.

Op 8 november 2009 kreeg Lloris, samen met Marseille en Frankrijks nummer twee doelman Steve Mandanda, elk vijf doelpunten tegen in een spannend 5-5 gelijkspel tussen Lyon en Marseille, hoewel de meeste van de tegendoelpunten werden toegeschreven aan “slap verdedigen” door beide clubs, zoals beschreven door de media en beide managers. Op 20 december werd Lloris derde achter Nicolas Anelka en Yoann Gourcuff bij de stemming voor de France Football 2009 French Player of the Year award.

Lloris bleef consistent tijdens het 2010 deel van het seizoen met slechts twee doelpunten in de eerste vier wedstrijden van de club van het jaar met Lyon won alle van hen en Lloris pakte twee clean sheets. Op 16 februari, verdiende Lloris een clean sheet in Lyon’s eerste leg van de UEFA Champions League knock-out ronde wedstrijd tegen Real Madrid. Lloris maakte twee reddingen in de 1-0 overwinning van de ploeg door in de 61e minuut met een vinger een afgeketst schot van Cristiano Ronaldo te redden en drie minuten later met een reflex te redden op een schot van Gonzalo Higuaín om Lyon op het scorebord te houden. Lyon plaatste zich later voor de kwartfinales van de competitie door in Madrid met 1-1 gelijk te spelen. Lloris kreeg in de zesde minuut de openingstreffer tegen van Cristiano Ronaldo. Het was het eerste tegendoelpunt van de doelman in meer dan 620 minuten. Op 2 mei gaf Lloris de assist op het winnende doelpunt van Michel Bastos in de 1-0 overwinning van Lyon op Montpellier. Een week later werd hij voor het tweede opeenvolgende seizoen uitgeroepen tot UNFP Ligue 1-keeper van het Jaar.

Seizoen 2010-11Edit

In de aanloop naar het seizoen 2010-11 werd Lloris genomineerd voor de UEFA Clubdoelman van het Jaar tijdens de UEFA Club Football Awards, maar hij verloor de prijs van Champions League-winnaar doelman Júlio César van Internazionale. Tijdens het seizoen presteerde Lloris goed, ondanks het feit dat hij in de competitie 40 doelpunten tegen kreeg, het hoogste in zijn carrière, waardoor Lyon er niet in slaagde om voor het derde opeenvolgende seizoen de competitie te winnen. Het frustrerende seizoen voor de club en Lloris zelf bereikte zijn hoogtepunt op 3 april 2011 na het 2-2 gelijkspel van de club tegen Lloris’ voormalige club Nice. Ondanks een 2-0 voorsprong in blessuretijd kreeg Lyon binnen twee minuten twee tegendoelpunten te verwerken, een strafschop van Éric Mouloungui en een doelpunt van Renato Civelli op slag van rust, waardoor Nice de wedstrijd met een gelijkspel kon afsluiten. Na afloop van de wedstrijd gaf een teleurgestelde Lloris, die eerder in de wedstrijd een penalty had gered, een verrassende verklaring met veel godslastering in de kleedkamer van het team, waarin hij de algemene prestaties van het team in twijfel trok. Na de 3-0 overwinning van het team op Lens de week erna, waarin Lloris zijn eerste clean sheet in meer dan een maand verdiende, reflecteerde de doelman op zijn opmerkingen na de wedstrijd in Nice en verklaarde: “Het was een menselijke reactie. Er was frustratie en ophoping en dat moest eruit. Het was onverdraaglijk om met 2-2 gelijk te spelen bij een 2-0 voorsprong.”

Tottenham HotspurEdit

seizoen 2012-13Edit

Lloris verricht een redding voor Tottenham in 2014

Lloris tekende op 31 augustus 2012 voor Tottenham Hotspur voor 10 miljoen euro en 5 miljoen euro variabel. Lyon ontvangt ook 20% van de toekomstige transferwinst van Lloris. Hij maakte zijn debuut voor Spurs in een UEFA Europa League wedstrijd tegen Lazio op 20 september 2012, het resultaat van de wedstrijd was 0-0. Lloris begon zijn eerste Premier League-wedstrijd tegen Aston Villa op 7 oktober 2012 en hield de nul in een 2-0 thuisoverwinning. Zijn optreden maakte een einde aan de 310 opeenvolgende wedstrijden van Brad Friedel als mede-doelman van Tottenham in de Premier League. Na slechts vier tegendoelpunten in zes wedstrijden werd hij genomineerd voor de titel van Premier League Speler van de Maand in december 2012, maar hij moest het afleggen tegen Robin van Persie van Manchester United. Lloris eindigde het seizoen 2012-13 met 25 optredens en 9 clean sheets.

2013-14 seizoenEdit

Nadat er speculaties waren over een overstap naar Monaco, bleef Lloris volhouden dat hij Lyon had verlaten om in het buitenland te spelen. Op 3 november 2013, in een wedstrijd tegen Everton, verloor Lloris het bewustzijn in een botsing met de knie van Romelu Lukaku, maar bleef in de wedstrijd nadat manager André Villas-Boas bepaalde dat hij “veel karakter en persoonlijkheid toonde”. De beslissing werd zwaar bekritiseerd door liefdadigheidsinstellingen voor hoofdletsel, de FIFA en de spelersvakbond, FIFPro.

Lloris tekende in juli 2014 een contractverlenging van vijf jaar. Hij zei dat Mauricio Pochettino, de nieuwe manager bij Tottenham, hem had overtuigd om het nieuwe contract te ondertekenen met zijn “striktheid en visie” die de club “nieuwe maatstaven” gaf.

2014-15 seizoenEdit

In een 2014-15 UEFA Europa League groepsfase wedstrijd op 23 oktober 2014, Tottenham leidde Asteras Tripoli met 5-0 met vier minuten te spelen toen Lloris uit het veld werd gestuurd voor een professionele overtreding op Tasos Tsokanis. Omdat de ploeg alle drie de wisselspelers had gebruikt, moest spits Harry Kane in doel en kreeg hij in de 89e minuut een doelpunt tegen uit een vrije trap; Tottenham won de wedstrijd met 5-1. Tottenham won de wedstrijd met 5-1. Tottenham ging door in de League Cup om Chelsea te ontmoeten in de finale op Wembley. Lloris werd genoemd in de startende elf in de hoop op het verkrijgen van zilverwerk, maar Tottenham verloor met 2-0.

seizoen 2015-16Edit

In augustus 2015, Tottenham manager Mauricio Pochettino benoemde Lloris tot permanente aanvoerder van het team, ter vervanging van de vertrekkende Younès Kaboul.

seizoen 2016-17Edit

In een 2016-17 UEFA Champions League groepsfase wedstrijd (die eindigde in een 0-0 gelijkspel) tegen Bayer Leverkusen op 18 oktober 2016, Lloris maakte een reeks van mooie reddingen, waaronder een spectaculaire een-hand stop op de doellijn om Javier Hernández te weigeren; Tottenham’s manager Mauricio Pochettino beschreef het optreden van Lloris in de tweede helft als “briljant”. Op 22 november 2016, Lloris redde Radamel Falcao’s 11e minuut strafschop en trok meerdere wereldklasse reddingen, waaronder ongelooflijk tipping Kamil Glik’s krachtige volley vanaf vijf meter over de lat in de 68e minuut, in hun 2016-17 UEFA Champions League groepsfase wedstrijd uit de buurt van AS Monaco; echter Tottenham verloor de wedstrijd 1-2 en werden uitgeschakeld uit de competitie.

In december 2016, Lloris tekende een contractverlenging om bij Tottenham te blijven tot 2022. In het seizoen 2016-17 hielp Lloris Tottenham aan het beste verdedigingsrecord in de geschiedenis van de club, door dit seizoen slechts 26 doelpunten tegen te krijgen in de Premier League (waarvan slechts 9 in thuiswedstrijden), 6 beter dan het vorige record van 32 tegen, dat werd gevestigd in het seizoen 1908-09 in de Tweede Divisie. Hij hield 15 clean sheets dit seizoen, maar miste de Golden Glove award toen een doelpunt werd tegengehouden in de laatste wedstrijd van het seizoen, een recordbrekende 7-1 uit competitie-overwinning bij Hull City.

2017-18 seizoenEdit

Op 17 april 2018 maakte Lloris zijn 250e optreden voor Tottenham in een 1-1 gelijkspel met Brighton. Daarmee werd hij slechts de 61e speler, en zesde doelman die de mijlpaal voor de club bereikte.

2018-19 seizoenEdit

In de Champions League-groepsrondewedstrijd tegen PSV Eindhoven op 24 oktober 2018, werd Lloris uit het veld gestuurd na een uitdaging laat in de wedstrijd die eindigde in een 2-2 gelijkspel. Op 2 maart 2019 redde Lloris een late penalty in de North London Derby, en hield de score op 1-1. Een paar dagen later op 5 maart 2019, in de Champions League laatste-16 uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund, maakte Lloris een aantal cruciale reddingen om een clean sheet te behouden, die zorgde voor een 4-0 overwinning op aggregaat en vooruitgang naar de club’s tweede kwartfinale in de Champions League. Dit is zijn 100e clean sheet voor de club. Hij hield ook de thuiswedstrijd in de kwartfinale tegen Manchester City schoon en redde een strafschop in een 1-0 overwinning die Tottenham hielp in de competitie te blijven. De week ervoor in de Premier League-wedstrijd tegen Liverpool, maakte hij een keepersfout die een laat doelpunt binnenliet en verloor met 2-1.

2019-20 seizoenEdit

In het seizoen 2019-20 maakte Lloris zijn 300e optreden voor de club in de tweede competitiewedstrijd van het seizoen tegen Manchester City, een wedstrijd die eindigde in 2-2.Op 5 oktober werd Lloris op een brancard afgedragen nadat hij een ontwrichte elleboog had opgelopen tegen Brighton, een wedstrijd die eindigde in een 3-0 nederlaag voor Spurs. De blessure zou hem een paar maanden uit de ploeg houden. In november 2019 onderging hij een operatie aan de ontwrichting. Hij keerde terug van de blessure in januari 2020 in de thuiswedstrijd tegen Norwich.